Interview Lisa en Peter Daams

12 April 2021

Vroeger was er ook een damesteam in Eindhoven. Wat is daarmee gebeurd? 

Peter: Dat was heel lang geleden, nog voor de Ijsbrekers tijd. Uiteindelijk is dat destijds langzaam uit elkaar gevallen. Een paar jaar terug is toen opnieuw gepoogd een damesteam op te starten, wat ook best goed ging, maar uiteindelijk heeft dat ook niet tot een substantieel iets geleid.

 

Wat is er nu anders dan toen? 

Peter: Dat heeft ook veel te maken met andere sporten. De tijd waarin we nu leven is gewoon heel anders dan toen. Je ziet nu veel meer damesteams, bijvoorbeeld bij voetbal, basketbal, etc. Bij bijna elke club is er tegenwoordig wel animo voor. We merken ook dat er veel dames gemotiveerd zijn om nu in te stappen bij het team. 

Lisa, is het niet veel werk om zowel het Eerste als ook het damesteam te doen? 

Lisa: Het damesteam is echt leuk om extra erbij te hebben. Gewoon het samenkomen met andere meiden, van alle niveaus, en het dan leuk hebben op het ijs. Iedereen accepteert elkaar eigenlijk gewoon zoals ie is, het gaat om de fun en niet alleen om het presteren. Zelfs bij de vrouwencompetitie in Nederland zie je dat het niet uitmaakt dat er nieuwe spelers tussen zitten, het samen gezellig kunnen hockeyen is uiteindelijk het belangrijkste. Het wordt dan ook meer een stukje ontspanning. Als je als vrouw bij de heren mee wilt spelen is de druk gewoon een stuk hoger, omdat je je dan echt meer moet bewijzen als speler. De mindset is dus heel anders.

 

Hebben jullie een bepaalde doelstelling of goal die je zou willen bereiken met het damesteam? 

Peter: We moeten nou opbouwen, wat natuurlijk lastiger is vanwege Covid. We moeten proberen om de dames die er nu al bij zitten enthousiast en gemotiveerd te houden, zeker als we straks wedstrijden willen gaan spelen. Dan hebben we ook een doel om naar toe te trainen. Het spelen van wedstrijden met een voltallig damesteam is heel kostbaar, dus als we dat al kunnen bereiken zou dat heel mooi zijn.  Dus hopelijk na covid kunnen we echt iets meer structureels opzetten en zo het vrouwenijshockey een boost te geven. Presteren gaat niet alleen maar over wedstrijden winnen, een damesteam opzetten waarin iedereen het leuk heeft is ook een prestatie. Van daaruit kan dan weer verder gekeken worden naar wat de volgende stap is. 

Lisa: Vanwege het grote leeftijdsverschil binnen het team (van 14 jaar tot achterin in de twintig momenteel) wordt het stellen van bepaalde doelen ook anders. Het hebben van een trainingstijd die voor iedereen werkt is bijvoorbeeld al een uitdaging opzich, aangezien sommige in het weekend werken en anderen doordeweeks op tijd thuis moeten zijn vanwege school.

Peter: Kijk, het doel van mij als trainer is natuurlijk ook ervoor zorgen dat jullie allemaal kunnen schaatsen. De een zal natuurlijk altijd wat beter zijn dan de ander, maar het gaat erom dat iedereen dat vertrouwen heeft in wat we doen. Focus ligt dan op waar mensen wél al goed in zijn en om dat dan toe te passen bij wedstrijden bijvoorbeeld. Dan boekt iedereen ook vooruitgang en kan elke speelster toch op haar manier meekomen. Iedereen in het team is belangrijk uiteindelijk, want iedereen heeft zijn eigen taken. Voor nu moeten we gewoon het team opbouwen en plezier hebben, daar gaat het om, dan worden we een team. 

Lisa: Voor volgend seizoen wil ik eigenlijk ook nog meer reclame maken voor het damesteam, want nu is het eigenlijk vooral via via en dames die ik zelf heb weten te benaderen. Zeker na covid, dan kan je toch sneller van “kom eens een keertje meetrainen”.  Als we straks nog meer reclame maken, komen er hopelijk nog meer meiden bij. Zo kan het team ook blijven groeien.

Peter, wat is nou het grootste verschil tussen het trainen van de heren en het trainen van de dames?

Peter: Dat is toch wel de discipline. Dames hebben iets meer discipline, het vermogen om datgene te doen wat er van ze gevraagd wordt, zonder een ego. De dames gaan echt voor elkaar, als een team. Ze hebben veel voor elkaar over, de teamspirit is dus erg hoog. Iedereen hoort erbij, ongeacht je niveau. Zelfs als je een keer niet speelt bij een wedstrijd, hoor je nog steeds bij het team. 

De dames praten overigens een heel stuk meer dan de heren, vooral tijdens trainingen. Maken zich ook sneller druk soms om kleinere dingen en kunnen ook wel eens wat feller uit de hoek komen. Ze zijn vaak wel eerlijker naar elkaar toe, dat is mooi om te zien. De acceptatie dat niet iedereen hetzelfde niveau heeft is er, waardoor er voor iedereen een plek is binnen het team. 

Wat is de hoop voor volgend seizoen? 

Lisa: Nog meer meiden bij het team, zodat we echt een groter team hebben om competitie mee te starten. 

Peter: En daarin dan resultaat zien, dat we dalijk gewoon zo’n 20 tot 30 dames op het ijs hebben staan. Dat maakt het leuk, ook voor mij. Dat motiveert ook weer om te kijken naar wat de volgende stappen zijn en hoe we die gaan invullen.