Naam: Kees Retera (57)

Gezinssamenstelling: Getrouwd met Maud en vader van 3 dochters Pleun (27), Pien (25) en Pom (22) géén van 3 zijn ijshockey-sters geworden (gelukkig!)

Woonplaats: Eindhoven


Wedstrijd tegen Visschers Nijmegen 1983 samen met Mike O’neil (18)


Actie eindigt in duel met Fred Homburg (5), scorend (5) tegen Jan Bruijsten

  1. Hoe ben je met IJshockey in aanraking gekomen?

Via een aanmeldformulier voor de ijshockeyschool, wat destijds op de lagere school werd uitgereikt. Ik zat in de 4e of 5e klas en was toen 10 jaar. De ijshockeyschool vond plaats op woensdagmiddag (na school) en werd georganiseerd door Jos en Lyd de Haan, de ouders van Willem de Haan. Theo Habraken gaf de trainingen en ik werd na een paar maanden geselecteerd voor het D-team door Bob Jastremski, ‘the rest is history’ hahaha

  1. In welke hoedanigheid was of ben je betrokken bij ijshockey?

Ik heb van 1972 t/m 1984 bij de Kemphanen gespeeld, eerst in alle jeugdteams en vanaf 1978 in het eerste team. In 1977 werd ik ‘Kemphaan van het jaar’ en in 1978 werden we Nederlands kampioen met de B-jeugd o.l.v. Jan van Gerwen Sr.

Toen ik ijshockey niet meer kon combineren met mijn maatschappelijke carrière, ben ik gestopt. Het jaar daarop won Kemphanen de beker…

Vervolgens ben ik 2 jaar coach en trainer van het D-team geweest, waarin we beide jaren de play-off’s haalden.

Van 2008 t/m 2010 ben ik voorzitter geweest van de Kemphanen (Topsport afd.) na lang aandringen van Tommy Hartogs en Paul Marx.

  1. Welk woord komt in je op als je de naam Kemphanen hoort?

Jeugdsentiment

  1. Wat trekt je het meest aan in de sport ijshockey?

De snelheid en het fysieke element aan de sport, een échte mannensport! (sorry dames)

  1. Heb je nog andere hobby’s?

Ik heb, tijdens mijn actieve sportperiode, ijshockey altijd gecombineerd met honkbal. Daarna ben ik gaan golfen en fietsen (mountainbike en racefiets) Momenteel heb ik teveel fysieke klachten om nog intensief te sporten.

  1. Wie zijn je ijshockeyhelden?

In Nederland: Joe Simons, Jack de Heer (’80-’84 tegen gespeeld), Tonny Collard (vaak tegengekomen in de play-off’s in de jeugd toen hij bij Utrecht zat en daarna in Heerenveen toen we tegen Feenstra Flyers speelden) en Sean Simpson (’83-’84 tegen gespeeld)

Internationaal: Naast mijn absolute idool Valeri Kharlamov, de goalie Vladislav Tretiak, en natuurlijk Wayne Gretzky. Vervolgens ook de Russische KLM-lijn in de 1980’s: Vladmir Krutov | Igor Larionov | Sergei Makarov.

Momenteel zie ik graag Alex Ovechkin (Washington Capitals), Jack Eichel (Buffalo Sabres) en Connor McDavid (Edmonton Oilers)

  1. Heb je tips of suggesties voor ijshockeyvereniging Kemphanen?

De oude shirts én naam in ere herstellen. Ik heb er, tijdens mijn voorzitterschap, (samen met Willem de Haan) hard voor gestreden om de naam ‘Kemphanen’ weer terug te brengen (wie heeft in godsnaam die naam ‘IJsbrekers’ verzonnen??) en het logo weer op de borst geplaatst. Tot mijn grote teleurstelling heeft het logo op de borst weer plaats moeten maken voor een sponsornaam. Dat was bij mij onbespreekbaar geweest evenals de sponsornamen die opduiken in de club-namen.

  1. Wat is jouw favoriete club in Nederland en zie je grote verschillen/overeenkomsten met Kemphanen?

Het oude Feenstra Flyers (eind jaren ‘70, begin jaren ’80 met coryfeeën zoals Jack de Heer, Leo Koopmans, Jan Janssen, Johnny McDonald, Ted Lenssen, Wayne van Dorp, Tonny Collard etc.

Ik zie grote verschillen en géén enkele overeenkomst, alléén Nico Van Galen Last hahaha!

  1. Wat vind je van de publiciteit in jouw regio over ijshockey?

De publiciteit is ver te zoeken bij de media. Over de bekerfinale heb ik zelfs helemaal niets kunnen vinden in de krant! Gelukkig zijn er een aantal enthousiaste Kemphanen-fans die e.e.a. op internet publiceren.

  1. Wat zou jouw reden zijn om een ijshockeyvereniging te sponsoren?

Dat heb ik jaren intensief gedaan, mede omdat ik iets terug wilde doen voor alle mooie herinneringen en ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn carrière.